Здраве

Как да живеем с рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е заболяване, характеризиращо се с анормален, неконтролиран клетъчен растеж или в белите дробове. Ако не се лекува, този клетъчен растеж, наречен тумор, може да се разпространи извън белия дроб, в околните тъкани и други части на тялото. Диагноза рак на белия дроб може да е опустошителни за пациента, както и / членовете на семействата им и приятелите.

Факт е, че рак на белия дроб е с много лоша преживяемост и повече от 70 на сто от пациентите, диагностицирани с рак на белия дроб губят живота си в рамките на една година, след поставяне на диагнозата. Въпреки това, не е нужно да се мрънка, тъй като има над 30 процента, които оцеляват с рак на белия дроб в продължение на години. Макар че никой не може да предскаже колко дълго остава да живее пациент с такава диагноза, то най-малко може да подобри качеството на живота, докато е жив. Ето няколко съвета, които могат да помогнат до известна степен за по-нормален живот с рак на белия дроб.

Вземете фактите за рак на белия дроб

Първото нещо, което трябва да направите е да се научите за фактите за рак на белия дроб. Според последните оценки, около 180 000 нови случая на рак на белия дроб се диагностицират всяка година и повечето от тях са пряко свързани с пушенето. Ако сте пушач, трябва незабавно да спрете да пушите, тъй като това може да влоши състоянието и допълнително да съкрати продължителността на живота.

Научете повече за възможностите за лечение

Следващото нещо, което трябва да направите е да се запознаете с възможностите за лечение. Като всеки друг рак, има редица лечения за рак на белия дроб, включително химиотерапия, светлинна терапия с лазер, радиация и хирургия. В зависимост от вида и стадия рака на белия дроб, обсъдете с лекар, някои от посочените по-горе възможности за лечение, които могат да бъде от полза за вас.

Присъединете се към клинично изпитване

Присъединяването на клинично изпитване ще ви позволи да вземе участие в редица експериментални терапии, които могат ефективно да лекуват рак. Ако не, то поне ще подобри качеството на живот. Лекуващият лекар може да помогне с повече информация по открити клинични проучвания. Можете също да бъдат потърсени клинични изпитвани различни лечения на институти.

Знаете ли как да се справяте с недостиг на въздух

Задух е чест симптом при диагноза рак на белия дроб. Обучение по това как да се контролира задуха, може значително да подобри качеството на живота. Дихателните упражнения, като вдишвате бавно през носа и издишване през устата могат да са от полза. Може също така да се наложи избягване на дейности, които причинят загуба на дъха.

Разгледайте подобни:

http://starakniga.com/

http://otgore.com/

http://segashno.com/

http://obrazovatelno.com/

Tags:

About the author

Как да се справите с акнето?
Как да се справите с акнето?

Няма коментари

Една от най-добрата козметика
Една от най-добрата козметика

Няма коментари

Козметика от интернет
Козметика от интернет

Няма коментари

Дивна – вода за трапезата
Дивна – вода за трапезата

Няма коментари

Възстановете силите си чрез масаж
Възстановете силите си чрез масаж

Няма коментари

Преборете напрежението с масаж
Преборете напрежението с масаж

Няма коментари