Туризъм

Къде да почиваме в Рила планина

април 27th, 2015 Няма коментари

Ако пътят ви минава в югозападните части на красивата ни страна България, то не забравяйте да се отбиете в село Говедарци.

Това място, както и региона около него, множеството малки селца и големи областни градове има с какво да изненадат. Те са способни да разкрият невиждани красоти, свещени места, исторически забележителности, но това не е всичко. Недалеч от Говедарци се намира град Сапарева баня. Той е популярен с минералния гейзер, от който блика лековита вода. Този гейзер няма равен по рода си и на територията на целите Балкани, а това прави тази част от страната ни ще по-известна като туристическо място.

Село Говедарци се намира и недалеч от град Самоков. Както много български села и то носи богата история от миналото, за която разказвани всестранни легенди и приказки. Някога по тези земи обитавали траки и славяни, за царе като Самуил и Иван Шишман, разказват дори древни останки, а словото на Паисий е поредното доказателство.

Но това съвсем не е всичко от Говедарци, Сапарева баня и Самоков. Пролетната разходка или уикенда може да ви отведе на безброй интересни места. Скътани в полите на Рила планина тези градове и села години наред пазят своето минало, за да го пренесат през поколенията до наши дни. Днес те могат да се похвалят, както с богато минало, така и с бъдеще, в което приоритет има туризма. И ако все още се двоумите, то навярно имате нужда от план. Потърсете място за отсядане. Чудесни възможности предлагат къща за гости Сапарева баня.

Добре е да знаете, че климата в тази част на страната е умерен, местата са скрити около планини, а това обяснява липсата на ветрове и прави региона още по-благоприятен за туризъм.

Местността е изключително подходяща за пълен релакс и почивка. Разположението, както на село Говедарци, така и на Сапарева баня и град Самоков е измежду борови гори, а това допълнително благоприятства за здравословен въздух.

Къщите на село Говедарци са разположени изцяло около десния бряг от река Искър. Местното население се препитава със земеделие и животновъдство.

В околностите могат да се посетят и разгледат Рилски манастир, наред с много други църкви и манастири. Тук се намират и едноименните местности „Изворо“, „Мечкарица“ и „Тапанковица“.

Природата е приказна и предлага за посетителите неповторимостта на Седемте рилски езера, Урдина река и река Искър, както и чудодейните води на гейзера на Сапарева баня. Последният има световна слава като ненадминат лековит извор за целият Балкански полуостров.

За почитателите на планинарство не липсват маршрути водещи към планината и примамливата цел връх Мальовица.

Регионът около село Говедарци, град Сапарева баня и град Самоков са прочути и с омайно гостоприемство и сърдечно посрещане. Точно такова, каквото може да провокира по-дългия престой.

About the author

Град Дубай – микс от възможности за забавления
Град Дубай – микс от възможности за забавления

Няма коментари

Интересният Замък
Интересният Замък

Няма коментари