Хора

Стив Джобс и Доналд Тръмп. Или как да достигнеш върха няколко пъти за един единствен живот

октомври 15th, 2015 Няма коментари

Да създадеш Google, да бъдеш вдъхновител за милиони хора по света, да си създал работни места за хиляди и да си развил един цял нов технологичен свят от хартиена скица… Да си Стив Джобс или Доналд Тръмп.

Това да  завършиш успешно престижен университет невинаги е успешната формула. Много известни и богати личности успяват в бизнеса въпреки, че не са дипломирани специалисти в областта, в която работят. Това доказва, че не образованието е водещо, а напротив – страстта и убеждението, че можем да се справим. Именно те ни движат напред.

Водовъртежът на живота често пъти ни тласка към дъното и когато водата се успокои и когато духовете са в безсловесния вселенски покой, отново можем да изплуваме на повърхността. Да поемем глътка свеж въздух, да изпълним иначе изпадналия в летаргия мозък и да усетим прилива на оптимизъм и идеи. Понякога ако не паднем, не осъзнаваме, че трябва да вървим.

Съществуват милиони истории за хора, трудили се, но по някаква причина паднали от високото и затънали в бездната на взирането в един-единствен проблем. При тези две велики личности обаче, историята е различна. Те са я направили такава с много труд и креативност.  Те са създателите на облика на сегашният свят.

3

Когато Стив Джобс решава да се заеме със собствен бизнес, той е беден, не притежава нищо и работи от гаража на своите родители. Израснал в бедно семейство, държащо на висшето образование обаче, той открива, че да си завършил престижно училище и да си похарчил всичките спестявания на родителите си не е най-полезното нещо на света. Отказва се от университетското образование в самото начало и започва да посещава часове избирателно неща, които му доставят удоволствие и му се струват интересни. След кратък период от време, с приятелят му Стив Возняк създават малка гаражна компания, основната цел, на която е да създадат персонален компютър.

И тук света започва своята промяна. Те са млади, неопитни и вдъхновени, Возняк се заема с разработването, а Джобс с продажбите и маркетинга. За 10 години компанията достига завидните размери от 4000 хиляди работещи за нея.

Изграждането на компютъра от ново поколение “Макинтош” е вече факт. В този момент обаче Джобс се сблъсква с неразбиране от страна на своите колеги и бива уволнен от собствената си компания. Това е преломен и много важен момент от живота му.

Той е съкрушен, но събира сили и се изправя на крака, решава да закупи студиото за изработка на анимационни филми Pixar  и създава нова компания с името Next. Започва почти от нулата и гради империя наново. Скоро Apple закупува Next и Джобс е отново в свои води. Отново на върха, но вече преосмислил живота от много повече гледни точки.

4За разлика от Джобс, Доналд Тръмп  е роден в заможно, многодетно семейство и е четвъртото от пет деца. Баща му, Фред Тръмп, притежава компания за недвижими имоти, която е успешна и позната в Ню Йорк. Учи в един от най-известните бизнес университети – Уортън. След завършването на университета, Доналд се присъединява към компанията на баща си – The Trump Organization. Много бързо, с негова помощ, тя се разраства и той става един от най-влиятелните и богати личности в САЩ. В началото на деветдесетте години обаче, редица инвестиционни и управленчески грешки водят Доналд Тръмп до почти пълен фалит. Това е един преломен момент в света на иначе световноизвестния магнат. Той е под натиска на дълговете и изходът е само един. Да се отърси от всичко случващо се и безотказно да работи на двойно обороти. За няколко години успява да остави финансовите проблеми зад гърба си и да постави на крака своят бизнес – Как?

Това той описва в книгите, които в последствие издава – съвети как да създадете империя и как да я задържите. В заглавията си той поставя надъхващи мисли и вдъхновяващи истории.

Разликата между тези две велики личности е съществена – единият е роден в бедно работническо семейство и не завършва своето образование, а другият е наследник на вече разработена успешна компания и учи в престижен добре познат университет. Сходното обаче е как и двамата успяват да достигнат върха с много труд и пот на челото. Как и двамата пропадат в разцвета на кариерите си, но някак успяват да поддържат духът и желанието за успех да тече във вените им. Не се отказват. Те просто запретват ръкави и изграждат всичко наново.

След опита, който натрупват в добрите и лошите дни, те си позволяват да дават съвети и напътствия на прохождащите в бизнеса предприемачи. Съветите, които дават всъщност са на пръв поглед странни и малко високопарни. Например Тръмп обича да казва, че най-важно за успеха е винаги косата Ви да е сресана и да сте облечен в съответствие със стандарта Ви на живот. За Джобс обаче тайната на неговия успех е породена от мисълта, че всеки ден може да му е последен на Земята.

Да си добър в реализирането на успешен бизнес, както всичко друго е тайна за много хора. Да нанесеш революционни промени в света, да повлияеш и да създадеш е нещо, което не всеки може да постигне. Джобс смята, че дължи половината от успехът си на извънкласен курс по калиграфия, а Тръмп отдава развитието на една империя на умението да води успешни преговори.

Всъщност, за да задвижиш машината на успешния бизнес, за да създадеш от една троха прехрана за хиляди хора в световен мащаб, се изискват повече от едно качество. Нужни са нюх, добра организация, находчивост, умение за преговори, управленчески способности и куп други неща.

Важно е обаче и умението ни да популяризираме и налагаме своите идеи. Да сте като Стив Джобс или Доналд Тръмп е отговорност не само професионална, но и лична. Преди всичко Вие сте пример за света…

Tags:

About the author

Представяме ви спот арт студио
Представяме ви спот арт студио

Няма коментари

Щастие според Зодиака – открийте вашето
Щастие според Зодиака – открийте вашето

Няма коментари

Изберете лазерната епилация
Изберете лазерната епилация

Няма коментари

Почистване на дома в миналото и днес – статистика и факти
Почистване на дома в миналото и днес – статистика и факти

Няма коментари

Добра марка козметика
Добра марка козметика

Няма коментари

Матраци за големи хора
Матраци за големи хора

Няма коментари