Други

Съвети за правилно съхранение на книгите

декември 28th, 2019 Няма коментари

Научните доказателства за дълголетието на книгите и хартията предполагат, че може да спестите хартия и обвързване на книги за неопределено време. Това може да се случи, ако създадете подходящи условия за тях и елиминирате всичко, което има вредно влияние, върху им. Това са влакна, лепила, бои, кожа и тъкани.

Вижте и за Най-добрите филмови версии по книги.

Как да се справим с праха

Влагата във въздуха и температурното ниво несъмнено влияят, върху хода на химичните процеси в хартия. Тук връзката, между температурата и относителната влажност на въздуха с активността на живите организми, включително много от най-лошите унищожители на книги, е особено ясна.

Насекоми – книжовни червеи

Насекомите причиняват големи щети на книгите. Те оставят акарите си в тях, а развитите ларви се хранят с материалите на книгата, които след това могат да направят книгите неподходящи за четене. Известни са няколко десетки от най-разпространените видове насекоми, живеещи в библиотеките.

Някои от тях, директно унищожават книгите: ларвите им пробиват дълги пасажи в хартия и подвързки. Други насекоми замърсяват книгите и разпространяват спори на плесен в книгохранилището.

Ролята на плесени при унищожаването на книгите

Микроорганизмите, включително плесенните гъби, причиняват огромни щети на книгите. На подвързките и листовете на всяка книга спорите на гъбички и бактерии са в изобилие, а вътрешността на книгата е по-малко заразена от външната, а нейните книги са много по-малки от старите. Хартиената лента, оставяща машината в хартиената фабрика, е почти стерилна, но тъй като хартията се обработва допълнително, замърсяването й се увеличава.

Важна роля за пренасянето и разпространението на микроорганизми принадлежи на въздуха. Въздухът в помещенията на библиотеката съдържа особено много спори гъби. В момента в библиотеките се срещат над 200 вида гъби. Водещата роля в унищожаването на книгите принадлежи на представители на родовете Cladosporium, Gymnoascus, Chaetomium, Trichoderma, Stachybotrys, Stemphylium, Sporotrichum, Penicillium, Aspergillus и др.

Микроорганизмите се съхраняват в книгите много дълго време: експериментално е установено, че гъбичните спори остават жизнеспособни в продължение на 4-6 или дори 10 години. По този начин, покълването на спорите и появата на гъбични колонии по книгите е ограничено само от условията на влажност. Овлажняването на материалите е свързано с повишаване на относителната влажност.

Първите признаци на мухъл са склонни да се появяват на връзки, защото съдържат най-много лепила. Това обикновено са безцветни или сивкави нежни колонии, които могат да бъдат разграничени само с внимателно разглеждане на книгата.

На подвързии и листове на книга, изработени от влакна от текстилни растения, гъбите в крайна сметка образуват мощни отлагания, които покриват повърхността на листа с текста. Ако няма достатъчно влага или хартията е леко хигроскопична, гъбичните колонии се развиват слабо, но в мицела се образуват много повече пигменти. Почти всички гъби унищожаващи книги образуват различни цветни петна, върху хартията. Гибните пигменти проникват дълбоко във влакната на хартията и отстраняването им е много трудно.

По-дълбокото разпадане на хартията става при продължително излагане на книги в атмосфера на висока влажност. Гъбите, които могат да унищожат фибри, понякога напълно използват основата на хартията, която първо става кафява, става разрушена, течаща и след това се разпада.

Използването на дезинфекция за почистване на книги от плесен

Всички книги, в които са открити най-малките признаци на мухъл, както и съседните, подлежат на дезинфекция. Понастоящем почти всички библиотеки и архиви използват камери за дезинфекция на пара-формалин. Най-модерните камери с вакуум, където формалинът навлиза в по-рано разреденото пространство, което осигурява по-дълбокото му навлизане в книгите.

Паро-формалиновите камери без вакуум, но нагряти до 45-50 ° С, са удобни в работата и много по-опростени в дизайна. И накрая, някои библиотеки използват прости шкафове или чекмеджета, където парите формалин действат при стайна температура, но периодът на дезинфекция се удължава от 4 на 24 часа. Във пара от формалин се осигурява повърхностна дезинфекция на материала, така че книгите в камерите се поставят на рафтове в отворена форма.

След камерна обработка листовете книги се почистват от плака на ръка. Книгите, засегнати от насекоми, се дезинфекцират.

Голямо място в борбата с гъбите и насекомите по книгите е дадено на превантивните мерки. Като превантивна мярка, срещу калъпа на книги в библиотеки и архиви е въведено задължителното запазване на лепилото за свързване и възстановяване.

Ремонтът, реставрацията и подвързването на книгите се извършват с помощта на нишестено брашно, желатин и лепило за дърво. Използването им не е разрешено без добавяне на дезинфектант, което прави лепилото неподходящо за мухъл.

По отношение на дезинфектантите в библиотечния бизнес се поставят много високи изисквания, преди всичко безвредност за книжните материали, за хората, но в същото време, висок фунгицид, безцветност в разтворите, стабилност и др. В тази връзка изборът на дезинфектанти е много ограничен. От тях са използвани тимол, формалин, бета-нафтол, натриев пентахлорофонолат и оксидифенил.

Световните библиотеки и фактите около тях

Поддържане на температурен баланс и относителна влажност при съхранение на книги

В библиотеките е задължително систематичното обезпрашаване на книгите, както и мониторинг на температурата и влажността. Счита се, че нормалната относителна влажност за съхранение на книги е 45–61% при температура 16–20 °.

Съвети за съхранение на книги

Мерките за защита на книгите от светлина, прах, насекоми, микроорганизми и други вредни агенти, са част от организацията на съхранение на библиотечните фондове. Оптималните условия за съхранение на библиотечни и архивни стойности могат да бъдат възпроизведени при наличието на климатични инсталации. Тогава пречистеният въздух с определена температура, влажност навлиза в хранилището на книгите и такива условия постоянно се поддържат в помещението.

Елиминирането на вредните ефекти и липсата на колебания в условията на съхранение, благоприятстват дългосрочното запазване на библиотечните и архивните материали.

Още много полезна информация за книгите от миналото до наши дни, може да научите с Интерполезно.Ком.

Tags:

About the author

Изхвърляне на стара мека мебел
Изхвърляне на стара мека мебел

Няма коментари

Отстраняване на стари неща от бани
Отстраняване на стари неща от бани

Няма коментари

Отстраняването на стари мебели и оборудване
Отстраняването на стари мебели и оборудване

Няма коментари

Хамали за изнасяне на скрин от центъра и зона Б 18
Хамали за изнасяне на скрин от центъра и зона Б 18

Няма коментари

Петровден
Петровден – именици и традиции спазвани и до днес

Няма коментари

Качествена врата за гаража
Качествена врата за гаража

Няма коментари