Дом и градина

12 интересни факта за хлебарките

март 19th, 2021 Няма коментари

Ако търсите повече информация относно хлебарите като нежелани обитатели на домовете ни и начини да се справите с тях, то проследете идните редове:

Защо ги наричат ​​хлебарки?

Името хлебарка идва от испанския термин cucaracha, който произлиза от латинското blatta, „насекомо, което озарява светлината“. Произхожда от насекомите от рода Blattodea , който включва и термити. Хлебарките са древни насекоми. Техни вкаменелости, са открити от преди повече от 200 милиона години.

Как се нарича група хлебарки?

Хлебарки са социални и затова, обикновено се срещат в групи. Те живеят и си взаимодействат помежду си, като някои учени дори предполагат, че имат личности. Когато проникване, нахлуе в домовете, това се счита за нападение.

Колко крака имат хлебарките?

Тялото на хлебарка е разделено на три части – глава, гръдния кош и корем. Има три чифта крака. Изненадващо, хлебарката е доста бързо насекомо, достигайки до повече от три mph. Бързината и способността й да оформят тялото си й помага да избягва хищници и да намери безопасност.

Летят ли хлебарките

Повечето видове хлебарки имат крила, но не са добри летци и често използват краката си за ходене и бягство. Когато летят, действат по-скоро като планери, отваряйки крилата си, за да се плъзгат от по-висока повърхност към по-ниска. Рядко виждаме хлебарки, които летят свободно като мухи и пчели.

Какво правят хлебарките

Често обитават топла, влажна и тъмна среда. Те са социално насекомо, обединяващо се в групи, за да оцелее и да процъфтява. Те са всеядни животни, които се хранят с растения, животни, дори от себе си. Те прекарват живота си, пирувайки основно с всичко, което могат да намерят, получавайки репутацията си на „опортюнистични ядящи“. Макар че способността им да пренасят почти всичко в телата си, често носи опасни болести и бактерии, това води и до екологични ползи, като транспортиране на цветен прашец за увеличаване възпроизводството на растенията и добавяне на азот в почвите. Общуването, храненето, транспортирането и размножаването са основните функции на хлебарката.

Кога излизат хлебарки

Хлебарките са нощни. Те излизат, през нощта, за да ловуват и търсят храна. Докато самите те предпочитат тъмнината, често са привлечени от ярки светлини, което прави вътрешния двор и осветлението на вратите общо място за намирането им. Някои видове хлебарки зимуват през зимата и излизат при по-топлото време, през пролетта.

Шумят ли хлебарките

Хлебарите не вдигат много шум. Има обаче видове като Мадагаскарските съскащи хлебарки , които издават съскащи звуци. Това е индикация, че се страхуват или привличат своя партньор.

Какви миризми отблъскват хлебарките

Има множество миризми, които държат хлебарките далеч. Етеричните масла с мента, лавандула, цитрусови плодове, евкалипт и други аромати са репеленти, срещу хлебарки. Домакинските храни, като утайка от кафе, лимони, краставици и дафинови листа, доставят аромати и понякога отблъскват неканените гости.

Колко живеят хлебарките

Средната продължителност на живота на възрастната е една година. В зависимост от вида на хлебарки тя може да варира от шест месеца до три години. Хлебарите са социално насекомо, което се размножава бързо и ефективно.

Колко време може да живее хлебарка без главата си

Известно е, че хлебарките живеят, без глава до една седмица  и до 30 дни без храна. Реално те ще умрат по-бързо без вода.

Защо хлебарки умират по гръб

Хлебарите имат свръхтежки тела. Преди да умрат губят сила в мускулите си, особено тези в мършавите си крака. Когато тежестта на телата им стане твърде голяма, те се преобръщат и умират по гръб. Ако забележите как лежи по гръб, има голяма вероятност да сте успели да убиете хлебарка.

Какво ядат хлебарките

Освен хората, които искат да се отърват от хлебарки в домовете си, домашният вредител има и други хищници, от които да се притеснява. Хлебарите живеят в дъното на хранителната верига и са здравословна закуска, пълна с протеини.

Допълнителни ресурси за борба с вредителите

За повече информация, относно хлебарките и какво означава, когато откриете този вредител в дома или търговския обект, разгледайте тези статии за борба с вредителите или се свържете директно с екипи за пръскания срещу хлебарки.

About the author

Как да приготвим пиле със зеле
Как да приготвим пиле със зеле

Няма коментари

Как да изберете правилния цвят кухни Ирим
Как да изберете правилния цвят кухни Ирим

Няма коментари

Как да организирате почистване на таван и апартамент
Как да организирате почистване на таван и апартамент

Няма коментари

Бюджетен вариант за кухненско обзавеждане – евтини кухни
Бюджетен вариант за кухненско обзавеждане – евтини кухни

Няма коментари

Почистване на мазета
Почистване на мазета

Няма коментари

Почистване на отпадъци
Почистване на отпадъци

Няма коментари